De lelijke kant van Spiritualiteit

Gepubliceerd op 15 februari 2022 om 12:27

Iedereen heeft een lelijke kant. Een kant die ze niet durven of willen laten zien aan anderen. Je "doet alsof", maar van binnen voelt het onrustig. Als een ander vraagt "hoe gaat het", is het antwoord GOED, terwijl het helemaal niet goed gaat. Je voelt je waardeloos. Van binnen woedt er een storm en je twijfelt aan jezelf. Je weet niet waar de onrust vandaan komt en probeert de reden buiten jezelf te zoeken. Het eerste waar je naar kijkt, is "waarom" het zo is.

Je hebt niet geleerd jezelf te zijn zonder je schuldig te voelen. Je vindt het zonde van de andere hun tijd om jezelf te laten zien, en te zijn. Je wil ze niet "lastig vallen", met waar jij behoefte aan hebt. Nu heb je de gewoonte om elke keer wanneer er onrust in je woedt dat je deze onrust geen naam weet te geven. Je weet niet wat je ermee moet. Het lijkt alsof "iedereen" het veroorzaakt, maar kan het ook zijn dat de anderen juist een reactie zijn op wie jij bent?

Het kan op sommige momenten vervelend zijn om emoties te ervaren. Je voelt de emotie van verdriet, maar kunt het niet gelijk plaatsen. Waarom voel je verdriet? Nu ga je op zoek naar redenen waar dit verdriet vandaan komt. Wat heeft verdriet in jou veroorzaakt? Eerst extern zoeken dan intern, denk je. Je gaat op zoek in je directe omgeving. Je zoekt in je baan, relaties of in je fysieke omgeving. Wie o wie veroorzaakt deze emotie? Maanden later voel je nog steeds verdriet, maar is het nog steeds niet duidelijk wat je moet doen óf waar het vandaan komt.

 Alleen "tijd vrij maken voor jezelf", geeft ook geen voldoening. De meer je op pauze gaat, de meer je de weg lijkt te verliezen en nu ben je op een punt dat je niet meer weet waar je heen moet. Dit allemaal heb je in motie gezet toen je verdriet voelde en niet wist wat je ermee moest. Emoties zijn geen indicators dat er iets mis is, ze zijn een communicatie systeem vanuit het Universum. 

Door je emoties te laten ervaren is, het Universum in staat om met je te communiceren. Door middel van emoties. Maar dat betekent niet dat wanneer jij verdriet voelt dat het negatief is. Dat er iets mis is. Het kan goed zijn dat er iets is voor jou om te leren. Elke emotie is wat het is. Er is niets mis met een emotie. Zie het als een Universele taal. In het Nederlands uiten we onszelf ook met verschillende woorden. We gebruiken hele zinnen om uit te leggen wat we bedoelen en zo ook neemt het Universum ons lichaam in gebruik.

Maar er is nog meer. Het lichaam kan ook emoties vertonen wanneer er energie begint te schuiven van binnen. Trauma energie dat los komt na een healing of meditatie. Het gaat er niet om dat je gaat uitzoeken waarom wat gebeurd in je lichaam, maar het is wel belangrijk dat je met je lichaam leert communiceren. Zeker als je merkt dat een emotie (in dit geval verdriet) terug blijft komen. 

Het kan goed zijn dat je Authentieke Zelf op zoek is, naar aandacht. Zij/hij wil ook wat zeggen en daarom communiceert het via emoties om je te laten weten wat hij of zij vindt van het leven. Stel, je hartenwens is om een eigen onderneming te beginnen, maar je begint er nooit aan. Wat denk je dat je Authentieke Zelf tegen je zegt? In het begin merk je gesprekken op van anderen die spreken over eigen ondernemingen. Je gaat er misschien zelfs boeken over lezen en je voelt je gemotiveerd. 

Doordat je deze keuze hebt gemaakt en je gelukkig voelt, is het mogelijk voor oude energie om losgelaten te worden. Nu komen de "negatieve" emoties omhoog. Ineens begin je te twijfelen en voel je je onrustig. Moet ik dan niet met mijn onderneming beginnen? Is dit dan niet de juiste tijd om voor mezelf te kiezen? Ineens naast de emoties begint ook je Oude Zelf een rol mee te spelen. Je bent op zoek naar herinneringen van je Oude Zelf om het gevoel die je ervaart te bevestigen. Welkom bij de Never Ending Story!

Het is alleen maar neerwaarts vanaf dit punt, want je blijft het verleden herhalen. Tot in burnout of in crisis je aandacht weer gaat naar jezelf en je Authentieke Zelf en je je herinnert dat er een droom wacht binnenin jezelf die aandacht nodig heeft. Vol moed begin je aan je project om vervolgens binnen 3 weken op te geven. De waarheid is dat je Oude Zelf (het verleden) constant het verhaal zo blijft draaien dat je opgeeft. Het overtuigt je ervan dat waar je bent goed genoeg is, maar waarom voel je dan geen geluk? 

Je moet jezelf confronteren met het patroon die je blijft herhalen. Het kan op geen enkel andere manier opgelost worden. Niemand wil de lelijke kant van zichzelf ontdekken. Het is alsof er een ban op is gezet en deze niet mag bestaan. Maar het is juist de schaduwkant die je kan laten zien waarom je blijft vastlopen. Als je kunt zien waar je blijft vastlopen, dan kun je er ook iets aan doen. Wanneer je jezelf blijft overtuigen dat je het goed gaat, kom je jezelf elke keer weer tegen. Voelt het weer alsof je vastzit. Je bent niet in presente tijd. Je bent in een toekomst (hoopt dat het kan veranderen) vanuit de energie van het verleden (blijft reageren vanuit angst). Je blijft herhalen wat al is geweest, hopende dat je het dit keer wel goed doet. 

De confrontatie aangaan met je schaduwkant betekent op zoek gaan naar de emoties die je dagelijks ervaart. Het verhaal dat daarbij komt kijken. Het slachtofferrol confronteren is belangrijk, want het is deze rol die je vasthoudt in het verleden. Schaduwwerk klinkt ontzettend eng en eindeloos (laten we eerlijk zijn), omdat we niet weten wat we kunnen verwachten. De controle valt weg en het is controle die je vasthoudt. Het idee dat je weet waar je mee bezig bent, maar dat weet je niet. Pas als je loslaat, kun je een nieuwe toekomst omarmen.  Nu kun je naar een toekomst die je niet kent. Dit is precies waar je moet zijn.

Het voelt ongemakkelijk en eng. Maar... om verandering aan te gaan betekent ook dat je uit je comfortzone moet stappen. Je moet gaan waar je nooit bent geweest. Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren, maar met verandering krijg je ook de kans om te vormen. Te vormen wat jij wil zien in het leven in plaats van toe te laten. Nu heb je de controle terug over je leven die je wellicht in het verleden bent verloren.

Het masker verwijderen kan eng zijn, want je gaat nu zien dat je niet bent waar je dacht dat je was. Je gaat de confrontatie aan met jezelf. Er wordt vaak gesproken over "authentieke zelf", maar niet iedereen weet wat dit betekent. Authentieke Zelf zijn, betekent dat je bent wie jij bent zonder invloed van je omgeving. Als jij kunt zijn zonder beïnvloed te worden dan zul je zien dat er nu ook dezelfde reactie komt vanuit het Universum.

Het Universum reageert nu niet meer op wie je bent, maar op wat je toelaat. Hier wordt het nog interessanter, want je gaat zien dat er meer is om te ontdekken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.