· 

Prioriteiten leren stellen

Hoe begin je met prioriteiten stellen? Als je duidelijk hebt wat je prioriteiten zijn dan is het duidelijk waar je naartoe moet en waarom. Met prioriteiten stellen bedoelen we dat je duidelijk hebt wat belangrijk is. Zoals ik altijd zeg "wat het verschil gaat maken". Vaak zijn we bezig, maar is de vraag "ben je ook écht bezig"? Of doe je maar wat?

 

Ik noem dit "busy work". Dan lijkt het alsof je druk bent, maar in waarheid gebeurt er niets. Dat heeft niets met je productiviteit te maken. Ik weet zeker dat je ontzettend hard aan het werk bent, maar maak je ook verschil? In de cursus Next Level Leven geef ik je een compleet systeem voor prioriteiten leren stellen.

 

Een systeem hebben die ervoor zorgt dat je dagelijks de juiste stappen neemt is cruciaal als je je leven naar een andere realiteit wil schuiven. De stappen die je momenteel neemt houden je vast in deze realiteit. Dat is de reden waarom je geen verandering ziet in je leven. Alles is gefocust op waar je nu bent.

 

Neem een kijkje op je to-do list (als je deze nog niet schrijft begin vandaag!) en vraag jezelf af of de stappen die je hebt opgeschreven ook iets gaan bereiken? Waar ligt je focus? Waar ben je naartoe onderweg? 

 

Als je naar je lijst kijkt en geen idee hebt wat erop afspeelt dan is het duidelijk dat je geen intentie hebt. Je weet niet waar je naartoe onderweg bent. Als je dit niet duidelijk hebt dan weet je ook niet waarom je bepaalde stappen moet nemen. Dit is het gevaar van een to-do lijstje. Je blijft dezelfde taken verplaatsen naar een nieuw to-do lijstje. Ik heb to-do lijstjes gehad in alle geuren en kleuren, maar uiteindelijk moest ik mezelf ermee confronteren. Ik had geen idee waar ik mee bezig was!

Pas toen ik mijn intentie duidelijk had wist ik wat ik moest doen om mijn intentie werkelijkheid te maken. Nu werd het duidelijk welke stappen het verschil gingen maken. Dat gaf me zelfvertrouwen en het vertrouwen dat ik goed bezig was.

 

Als je twijfelt of je wel of niet de juiste stappen neemt, neem dan een stap achteruit. Vergroot je perspectief. Ben je met de juiste stappen bezig (ik noem dit uitgelijnde stappen)? Dit stuk alleen gaat je het overzicht geven die je nodig hebt om duidelijk te krijgen welke stappen je moet nemen. Het geeft je aan waar je prioriteit ligt. 

 

Twijfel en angst krijgen de ruimte om in je leven te komen als je ze de ruimte geeft. Als ze mogen ontstaan. Ze ontstaan wanneer je geen bevestiging krijgt van je "harde werken". Hierin krijg je niet de resultaten die je hoopte te krijgen. De waarheid is dat je op zoek bent naar bevestiging. Je wil bevestiging dat je goed bezig bent, maar ... ben je dat ook? 

 

Heb je duidelijk voor jezelf waarom je de dingen wil die je wilt, heb je een lijst gemaakt van stappen die het verschil gaan maken én weet je welke eerste stap je moet nemen om vandaag het verschil te maken? Dat zijn belangrijke vragen.

 

Mijn tip voor jou is, om eerst duidelijk te maken welke stappen er genomen moeten worden. Wat moet er gebeuren? Nu heb je duidelijk waar het verschil gemaakt gaat worden. Kijk naar je doelen en vraag jezelf af "welke stap gaat vandaag het verschil maken"? En dan ... belangrijkste... neem de stap!

 

En dan de volgende... en de volgende. Ga niet afwachten tot er ergens een confetti bom op je af komt. Blijf bewegen en dan kan ik je beloven dat er zoveel mooiers komt dan je had verwacht. Als je de druk eraf kunt houden. Van jezelf (je mag jezelf zijn) en van je doelen (laat ze ontstaan). Ik weet zeker dat het goed gaat komen als je dit elke dag blijft doen.

 

Bekijk hier een video over uitgelijnde stappen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0
.