· 

Hoe spaar je geld?

Velen kampen met het probleem dat ze geen geld kunnen sparen en voor de langste tijd heb ik hier ook mee geworsteld. Maandenlang had ik een tekort op mijn budget, maar als ik naar mijn financiële overzicht keek, had ik meer dan genoeg geld om te sparen. Waar ging het geld toch naar toe? De verandering kwam toen de auto stuk ging en we ons realiseerde dat het geld wat zouden sparen er niet was. We hebben jarenlang erover gesproken hoe we een nieuwe auto gingen kopen, maar we hebben er nooit bewust iets aan gedaan. Het zijn alleen woorden geweest die we hadden gespaard. De realisatie dat we niet genoeg geld hadden om een auto te kopen was niet eens het ergste. We besefte ook dat we niet zomaar een auto meer wilde hebben. De laatste vijf jaar hebben we in een rommelbak gereden, met roest aan alle kanten, geluid vanuit de onderkant en onze hoofden gestoten als we wilde instappen. Ik schaamde me dood in dat ding, maar elke keer als ik erin stapte, visualiseerde ik me dat ik in mijn witte Rangerover stapte. Dit is mijn droomauto.

 

 

Ik liet me niet kennen door de realiteit die ik om me heen zag, ook al waren er vele momenten dat ik dat wel deed, maar ik liet me verleiden door het idee dat ik het ook anders kon doen. Het mooie van dit stukje verhaal is dat we vaak alleen maar spreken over onze dromen, maar dat we niet bewust duiken in het realiteit maken van onze dromen. Als je iets wil manifesteren zul je actiestappen moeten ondernemen en praten alleen is niet genoeg. Wanneer je geld wil sparen zul je moeten ontdekken hoeveel je ongeveer nodig hebt. Volgens de Wet van Aantrekking kunnen we niet denken aan "we hebben geld nodig want ik kan geen auto kopen", maar moeten we de gedachte volgen "ik wil een nieuwe auto". Hoe begint zoiets? Door het extra geld aan de kant te leggen wat je kunt en elke keer als je dit doet, denk je "dat is voor de auto".


 

Het begin van sparen.

Wat ik je kan meegeven, nu dat we toch over de auto spreken kan ik wat mooie voorbeelden geven, is dat je het niet moet doen vanuit angst. "Ik moet het wegleggen anders kan ik nooit de auto kopen", dit is schaarsheid en dus de energie van angst. Wat je hiermee aantrekt, is meer tijd tussen wat je wil en je doel. Je denkt dus niet vanuit verplichting. Hoe erg ik het ook vind om door de regen heen te fietsen, mijn zoontjes door heel Lelystad te sjouwen achterop, ik blijf mezelf eraan herinneren dat de auto eraan komt. Ik laat het gevoel van onmacht me niet overspoelen want als je dit doet dan ben je de controle kwijt over je manifestatie. Je gaat dan mee met de stroming van angst en dus begin je vanuit de Wet van Aantrekking negatieve manifestaties naar je toe te trekken.

 

Wat voor geld persoon ben je?

Een andere tip die ik voor je heb, is het weten wat voor geld persoon je bent. Misschien geef je graag geld uit, meestal vanwege trauma's, en vind je het moeilijk om geld te sparen. Het idee dat er 5 euro in je portemonnee zit gaat door je Ziel heen (neem eens hier een kijkje) en daardoor krijg je het niet voor elkaar krijgen om te sparen. Dit is vooral frustrerend als je wel veel spullen hebt, maar toch in realiteit vrij weinig hebt. Als je een kledingkast vol hebt met schoenen, tassen en kleding betekent het vrij weinig als je geen huis, auto of andere goederen hebt die in waarde hebben. De droom om je eigen onderneming te beginnen kan alleen realiteit worden als je investeert in een goede computer of laptop en niet in tassen van de Chanel winkel. Wat dan wel belangrijk is dat je ook investeert in zelf liefde. Dit werkt voor mij het beste. Hoewel we aan het sparen zijn voor de auto ben ik toch bezig met het kijken naar andere geld-doelen die ik wil behalen. Zo heb ik laatst een portemonnee voor mezelf gekocht van een duur merk en nu heb ik een mooie jas gezien (die ook warm is!) waar ik voor wil gaan sparen. Het motiveert me om constant bezig te blijven, maar het doet me ook realiseren dat werken voor geld niet de gedachte is die je moet hebben. Het liefste leef ik van mijn onderneming, maar ik ben ook niet afwachtend tot het begint te stromen vanuit deze hoek.

 

Geld mag van me uit elke hoek komen als het me helpt om dichter bij mijn doel te komen, wat op dit moment de auto is. Ik laat me niet tegenhouden door de gedachte dat het niet mogelijk is en in drie weken tijd hebben we al ruim 1000 euro gespaard. Het geld komt van alle hoeken en ik ben niet alleen trots op mezelf dat ik het heb gemanifesteerd, maar ook op mijn man. We hebben onze gedachtes op een rijtje en dus ook ons doel. Hij is een ander soort geld persoon dan ik. Hij heeft geen externe prikkels nodig om te kunnen sparen, maar hij is dan ook weer niet flexibel wanneer het komt tot het doel. Ik kan daarentegen alleen sparen en het gevoel hebben "dat de auto wel komt als het zover is", maar hij heeft echt een doel nodig om naar toe te werken. Dat gezegd hebbende ben ik juist een geld persoon voor mogelijkheden. Ik hou van de mogelijkheden die ik om me heen heb. Het geld wat we hebben gespaard heb ik in mijn hoofd net zo hard alweer uitgegeven, maar het is een mooi spel om te spelen, omdat het me veel heeft geleerd. Als ik in de winkels loop zeg ik ook tegen mezelf "dit wil ik, dit kan ik kopen, dit vind ik mooi" zonder de drang te voelen om het te kopen want ik wil de auto meer dan dat ik die geweldige jas wil.

 

Begin met sparen. 

Zo begint het ook als je wil gaan sparen. Het doel moet groter zijn dan de angst. Mijn angst is dat we de winter door moeten fietsen, dan denk ik gelijk aan de kinderen die het zo koud zullen hebben. Wat mijn angst groter maakt om geen auto te hebben is het idee dat we onze geld-doelen niet hebben behaald. Ik wil liever sparen om een auto te kopen en dus een nieuw niveau openbreken dan dat ik wil opgeven en terug moet kijken. Het sparen voelt soms zwaar, omdat je helemaal geen geld wil sparen! Je wil juist het geld opmaken want dat is waar geld voor is toch? Maar als je nu eens de tijd zou nemen om te realiseren dat als je geld zou sparen je veel waardevollere dingen zou kunnen komen. Dan, mijn liefste, duik je in een andere level van geld! Zo ook kocht ik vroeger altijd de goedkoopste versie van wat ik nodig had, maar ook dat duurde niet lang voordat het kapot ging. Ik vond dit irritant omdat ik "nooit genoeg" had, omdat ik elke keer weer iets opnieuw moest kopen. Nu spaar ik juist voor kwaliteit wat me meer het gevoel geeft dat ik meer waard ben. Ik ben het waard om te hebben wat werkt, niet wat duurder is, want soms is iets duurder, maar dat zegt nog niets! Je hoeft niet te wachten "tot je genoeg hebt", maar spaar het en koop dan wat je wil.

 

Geld-angst.

Ik wil je motiveren om ook te beginnen met sparen en dus te ontdekken waarom je zou willen beginnen met sparen. Ik kan wel duizend dingen verzinnen waarvoor ik zou willen sparen, maar ik zou niet sparen om te sparen! Geld heeft altijd een bestemming nodig. Sommige sparen, omdat ze bang zijn dat als ze niet sparen ze niet genoeg zullen hebben, dit is een andere manier van geld-angst. Dan werkt het juist andersom. Je kunt niets uitgeven en dus spaar je alles op vanuit een angst. Er is een balans die je moet vinden in je money-mindset zodat je in je leven kunt bepalen wat voor je werkt. Iets wat ik je wil meegeven voordat we duiken in de hulpstukken is dat geld voor iedereen iets anders prikkelt. Het kan voor jouw angst prikkelen, terwijl het voor een ander geluk of verdriet kan prikkelen. Daarom duik ik juist in de energie en mindset van geld in plaats van je uit te leggen wat het proces is. Ik vind zelf het idee achter "waarom je geld wel of niet eng vindt" interessant en dat is precies waar ik je kan helpen.

 

Laten we beginnen met het eerste idee. Het idee is het ontdekken waarom je geld wil hebben. Volgens de Wet van Aantrekking is het belangrijk om te beseffen dat je meer geld wil, maar niet dat je om geld vraagt, omdat je geld nodig hebt. Dit lijkt controversieel en stiekem is dat het ook! Ik neem je mee met de gedachte over dit stukje: stel je vraagt om geld, omdat je iets nodig hebt. Dat je iets nodig hebt is niet het probleem, maar omdat je om geld vraagt geef je het Universum aan dat je iets niet kunt krijgen omdat je geen geld hebt en dus verkeer je in de energie van schaarsheid. Wat doe je dan wel als je geld nodig hebt om iets te krijgen? Dan neem je de juiste actiestappen om ervoor te zorgen dat je in de juiste money-mindset terecht komt. Je gaat bewust spelen met het idee dat je alles kunt krijgen wat je wilt en dus ga je als je iets wil er naar toe werken. Laten we dit een stapje verder nemen. Je hebt 100 euro nodig, zodat je nieuwe schoenen kunt kopen. Dan laten we ook even weg waarom je de schoenen nodig hebt want in waarheid mag je vragen om wat je wilt, als het je geluk maar vergroot. Nu dat je weet dat je 100 euro nodig hebt, is het belangrijker dat je je focus houdt op de 100 euro of op de schoenen? Want heb je de 100 euro nodig om de schoenen te kopen of kun je de schoenen ook krijgen als je de 100 euro niet hebt?

 

Bedenk van tevoren wat belangrijk is zodat het doel helder is, maar je money-mindset ook.

 

Laat je niet door angst tegenhouden.

Vaak laten we ons tegenhouden om onze doelen te behalen, omdat we afwachtend zijn tot het allemaal bij elkaar komt, maar stel je voor dat je in de stad loopt en goede schoenen zou vinden voor 40 euro. Betekent het dan dat je de schoenen niet zou moeten kopen want ze kosten geen 100 euro of wil het Universum je op weg helpen en je de schoenen van 40 euro tonen? Speel eens met het idee dat je geen geld nodig hebt om te krijgen wat je wil, maar dat je juist moet openstaan voor de oplossingen die je kant op beginnen te komen zodra je openstaat voor hulp. Je word geholpen om je doel te behalen (de schoenen) en het geld komt daarbij kijken. Geld is de energie die op weg is zodra je een doel creëert.

 

Het tweede idee wat ik je wil meegeven is dat het belangrijk is om te weten dat geld sparen, dus bewust werken aan je doelen, soms uitdagend kan zijn. Je zult niet altijd geld willen wegleggen om te sparen, omdat je je geld liever besteed aan iets wat nu bevrediging geeft, maar dit is je geld-angst. Speel vaker met het idee dat geld sparen belangrijk en leuk is. Geld sparen om bewuster te zijn van de mogelijkheden is belangrijk. Als je vanuit een laag inkomen komt, is geld sparen de enige manier om te krijgen wat je wilt. Zeker als je niet het geld hebt om iets nieuws te kopen. Iets kopen op afbetaling of een lening afsluiten vanuit een laag inkomen brengt alleen maar meer verdriet (ik spreek uit ervaring). Het is beter om ergens voor te sparen dan dat het is om voor directe voldoening te gaan. Je zult als je geld spaart ook merken dat je ineens meer opties hebt.

 

Als je vanuit een inkomen komt waarin je niet hoeft te sparen om iets te kunnen kopen is het ook belangrijk dat je jezelf uitdaagt om iets te kopen wat boven je inkomens niveau ligt. Stel je zit in de middenklasse en je kunt al kopen wat je wilt, welk geld-doel zou je willen behalen wat je op weg helpt om je geld-kennis te vergroten en dus meer waarde in je leven te krijgen? Niet alleen een huis kopen en een nieuwe auto die je beide moet afbetalen. Daag jezelf uit om groter te denken of betaal juist af wat er nu nog afbetaald moet worden. We dagen onszelf niet vaak genoeg uit wanneer het komt tot geld-doelen, omdat we bang zijn om te verliezen wat we hebben, maar komende uit een slechte geld-situatie is de angst juist groter om niet te kunnen krijgen wat je wil.

 

Het laatste wat ik je wil meegeven over het onderwerp sparen is dat het niet is om je te straffen. Hou je vast aan de mogelijkheden die je aan het creëren bent doordat je nu bewuster bezig bent met je geld-doelen. Creëer een geld-doel voor jezelf en ontdek juist wat je tegenhoudt, terwijl je werkt naar het doel. Probeer niet vast te lopen in het klagen over geld, hoe moeilijk dit ook kan zijn, maar wees je bewust van de mogelijkheden om je heen. Het zal niet altijd leuk zijn, maar ik beloof je het zal de beloning meer dan waard zijn op het einde!

Reactie schrijven

Commentaren: 0